Posted on Hozzászólás most!

Ruhavásárlási szokásaink és a környezetre gyakorolt hatásuk

Egyre többet vásárolunk és sokkal ritkábban vesszük fel ugyanazt a ruhát, mint régebben. Ez betudható egyrészt az olcsó darabok minőségromlásának, ugyanakkor szeretünk minden alkalommal csinosan, az állandóan változó trendeket követve öltözni. Persze itt is akadnak kivételek, akik megfontoltan vásárolnak, de az ő számuk elenyésző. Mégis, mi, nők, akik a nagyobb csoportot alkotjuk és tele van a gardróbunk ruhával (amelyek nagy részét ki sem használjuk) nem is tudjuk, hogy a vásárlási mániánkkal milyen mérhetetlen nagy gondot okozunk a Földünknek.

Gardróbszekrény, ruhák vállfán.

Megéri olcsó ruhát hordani? Többször előfordult már velem, hogy valamit csak azért vettem meg, mert éppen akciós volt, vagy nagyon jó áron kínálták. Természetesen hamar meggyőztem magam arról, hogy “Kell Ez nekem!”, holott nem is volt rá szükségem. A “sok kicsi sokra megy” alapon észre sem vesszük, hogy éves szinten mekkora összegeket költünk ruházkodásra… Amit mondjuk utazásra, élményszerzésre is kiadhatnánk. 2019-ben, lábbelikre és ruhaneműkre 950 milliárd Forintot adtunk ki, amelynek jelentős részét fast fashion és kínai üzletekben költöttük el, használtcikkekre pedig kevesebbet áldozunk, derült ki az Origo.hu cikkéből (Origo.hu, 2020, https://www.origo.hu/gazdasag/20200102-vasarlasi-szokasok-2019-ben.html).

De miért gond, hogy szeretünk új ruhát vásárolni? 

Sokat hallani manapság, hogy mennyire ártalmas a húsfogyasztás, mert az állattartás nagymértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Azonban arról sokkal kevesebbet hallunk (ha egyáltalán Te is találkoztál már ezzel a problémával), hogy a ruhaipar a MÁSODIK legszennyezőbb iparág a Földön, aminél csak az olajipar ártalmasabb… (UN Conference on Trade and Development, 2019).

Te belegondoltál már abba, hogy kik varrják a ruhát, amit éppen kinéztél magadnak? Gondolom te sem egy fiatalkorú, ázsiai kislányt képzelsz magad elé, aki éhbérért dolgozik napi 12 órát. Mert eddig én sem gondoltam abba bele, hogy ki készíti az olcsó, kínai pólómat. Ahogyan abba sem, hogy a 100% pamutból készült farmernadrágom előállításához 5-10.000 liter vizet kell felhasználni. Plusz, ha nem természetes festékkel van színezve, akkor mennyi kémiai vegyülettel találkozik/találkozunk, ami a heti mosás során a mosógépemből a folyóvízünkbe kerül.

Tények a 2018-as Londoni Textil Fórum alapján

Etikai kérdéskör – A ruhagyártás leginkább Dél-Amerika és Ázsia térségeiben a legjellemzőbb, ahol az alkalmazottak rossz körülmények között, kevés bérért és rossz szociális kondíciók között dolgoznak. 

Környezetszennyezés és a ruha alapanyagok – Világszerte a leggyakrabban elterjedt ruhaipari alapanyagnak számít a pamut. Habár a pamut, különösen az organikus pamut okos választásnak tűnik, mivel jó izzadságelvezető és kellemes érzés a bőrünknek. De a pamut, pláne, ha nem természetes festékkel van kezelve, akkor nem bomlik le teljesen a környezetben. A pamut termesztéshez a termőterületek 2,5%-át és 16% növényvédőszert használnak fel. 1 kg pamut termesztéséhez pedig 10-20000 liter vízre van szükség – ez körülbelül 2 pár farmernadrágnak a súlya!

Mikroműanyagok a testünkben? Az egyre növekvő számú szintetikus anyagból készült ruha, bútor használata hatalmas környezeti szennyezéshez vezet. Ugyanis mosásuk során mikroműanyagok kerülnek vizeinkbe, óceánjainkba, amit megesznek a halak, azután pedig kitalálhatod, hogy a halakat ki fogyasztja el… Emellett pedig olaj kell előállításukhoz. Még egy megdöbbentő adat: a különböző textil előállítási folyamatokhoz 8000-féle kemikáliát használnak fel, ami szintén nem tesz túl jót sem a környezetünknek, sem az egészségünknek. 

Hulladéktermelés – körülbelül 80-100 milliárd darab ruhát gyártanak le évente, egy póló előállításához pedig kb. 2700 liter vízre van szükség. Még elszomorítóbb tény, hogy csak Nagy-Britanniában 235 millió darab kerül szemétbe, míg az USA az elmúlt 20 évben 15 millió tonna textilhulladékot generált. Pedig a ruhadarabok majdnem 100% újrahasznosítható lenne (London Textile Forum, 2018, The Textile Issue, What, Why, How and When?).

Mit tehetünk ez ellen, ha mégis új darabokra vágyunk? 

  • Válasszunk olyan országból, térségből származó ruhát (EU, Canada, US), ahol szigorúbb szabályozásoknak kell megfelelniük a gyáraknak.
  • Válasszunk organikus és természetes anyagból készült ruhát, amelyek nem igényelnek vegykezelést az előállításuk során. Ezek a természetes anyagok például a len, a kender vagy a bambusz, különösen az organikus fajtájúak.

Mi lesz a kidobott ruhák sorsa? 

A ruhák, textilek újra felhasználása eddig nem tudott lépést tartani a gyárakból kiömlő új ruhák mennyiségével. És általában az a kényelmes, ha a kukába dobjuk, ami már nem tetszik, szakadt, kinyúlt, stb. Ezek a darabok pedig a szeméttelepen végzik, vagy elégetik azokat, ami környezetvédelmi szempontból a két legkárosabb megoldás!

Jó, akkor felteheted a kérdést, mégis Én mit tehetek, hogyan csökkenthetem a ruházati hulladéko(ma)t?

A legnagyobb probléma, hogy folyamatosan új ruhát vásárolunk és a gardróbunk tele van ruhákkal, amiket alig hordunk és felhalmozzuk azokat. Ennek a megoldása az lehet, hogy a ruhákat nem felhalmozzuk, hanem egy közösségen belül forgatjuk. Ezáltal az új ruha vásárlását (a fogyasztást) is ki lehetne váltani, csökkenteni.

Ezért jött létre a ReGardrób, hogy kielégítse azt az igényt, hogy:

Mindig legyen valami új darab a szekrényünkben,
A megjelenésünket feldobjuk és új oldalunkat mutassuk meg,

mindezt a környezeti terhelés csökkentésével.

Röviden összefoglalva jót teszünk vele magunknak és a környezetünknek is, ha az alábbiakat betartjuk: 

  • Válasszunk kevés vízfogyasztással járó és természetes vagy félszintetikus anyagot, mint például len vagy újradolgozott szálakból legyártott anyag.
  • Válasszunk Lyocell/Tencel®  anyagot, rayon, modal vagy viszkóz helyett.
  • Vásároljunk fenntartható márkától.
  • Keressünk olyan ruhadarabokat, amelyek el vannak látva az alábbi logók, megjelölések egyikével: OEKO-TEX®, GOTS, or BLUESIGN®.
  • Vásároljunk kevesebbet, vásároljunk jobb minőségű darabot, javíttassuk (javítsuk) meg, amit meg lehet. Cseréljük el, hasznosítsuk újra, végső esetben tegyük ruhagyűjtő konténerbe.

 Itt máris elkezdheted a pontgyűjtést, töltsd fel a ruháidat: Termékfeltöltés.

Ha még nem tudod hogyan kezdj bele, itt tudhatsz meg többet: Hogyan működik az oldal és Hogyan szerezz pontokat.